مقالات HSE

راه های پاک کردن مواد شیمیایی

برای همه ی ما اتفاق افتاده است که لکه های روی سطوح را بخواهیم با مواد شیمیایی پاک کنیم اما تا چه حد با این مواد آشنایی داریم و آیا واقعا از پاک کننده های مناسب برای برطرف نمودن آن لکه بر روی سطح استفاده می کنیم یا خیر؟ با ما همراه باشید تا با انواع راه های پاک کردن مواد شیمیایی آشنا شوید.

بهترین روش برای پاک کردن لکه های لباس سفید استفاده از وایتکس یا همان سدیم هیپوکلریت است

راه های پاک کردن مواد شیمیایی و لکه ها

استون

استون را می توان در داروخانه ها و یا سایر فروشگاه های بهداشتی یافت. این ماده که بوی تندی دارد می تواند در از بین بردن لکه های ناشی از لاک ناخن موثر باشد. این ترکیب به الیاف طبیعی و مصنوعی آسیبی نمی رساند اما ممکن است باعث تغییراتی در رنگ الیاف شود. بنابراین قبل از استفاده مطمئن شوید که به پارچه های رنگی شما آسیبی وارد نمی کند.

استون را نباید بر روی پارچه های حاوی استات استفاده کرد. اگرچه اکثر وسایل پاک کننده ناخن دارای ترکیبات استون هستند، اما سایر مواد موجود در این محصولات می توانند لکه ها را بدتر کنند، در نتیجه حتما از استون خالص جهت این کار استفاده کنید.

بیشتر بخوانید
خطرهای مکانیکی، خطرهای شیمیایی و خطرهای گرمایی و سرمایی که موجب آسیب به پای کارگران می گردد

هشدار: استون قابل اشتعال است و به سرعت تبخیر می شود و گاز های سمی تولید می کند.

الکل

 

برای از بین بردن لکه ها از ایزوپروپیل الکل 70 و 90 درصد استفاده می شود. از الکل هایی که دارای رایحه و یا رنگ هستند استفاده نکنید. الکل برخی از رنگ ها را خراب می کند و می تواند به الیاف استات، تری استات، رنگ و الیاف اکریلیک آسیب برساند. اما اگر مایل به استفاده از این ماده بر روی الیاف خانواده ی استات هستید باید قبل از استفاده آن را با دو پیمانه آب رقیق نمایید.

آمونیاک

آمونیاک ترکیب دیگری است که می تواند برای ازبین بردن مواد شیمیایی و لکه های روی سطوح استفاده شود. لازم به ذکر است که این ماده دارای ترکیبات قلیایی است و می تواند به رنگ برخی پارچه ها آسیب برساند، بنابراین قبل از استفاده حتما بر روی گوشه ی کوچکی از سطح، آمونیاک را تست کنید و در صورتی که تغییراتی در رنگ آن مشاهده نشد می توانید آن را برای کل سطح استفاده کنید. با این حال برای احیای رنگ تغییر یافته توسط آمونیاک، ناحیه آسیب دیده را با آب بشویید و چند قطره سرکه سفید روی آن منطقه بریزید و سپس دوباره آن محل را بشویید.

بیشتر بخوانید
مدیریت خطر در واحدهای صنعتی بزرگ همچون صنایع پتروشیمی، نفت و فولاد

به خاطر داشته باشید که آمونیاک به ابریشم و پشم آسیب می زند، بنابراین هنگام استفاده بر روی این سطوح آنرا با مقداری مساوی از آب مخلوط نمایید. هرگز آمونیاک را با سفید کننده کلر مخلوط نکنید، زیرا کلرامین آزاد میکند که  سمی است.

آمیل استات

این ماده برای استفاده در الیافی که احتمال آسیب دیدن در اثر استفاده از استون را دارند، بی خطر است. اما نباید از آن بر روی سطوح پلاستیکی یا مبلمان استفاده شود.

هشدار: آمیل استات سمی و قابل اشتعال است.

اسید استیک


اسید استیک را در مقادیر5 یا 10 درصدی می توان جهت پاک کردن لکه ها استفاده کرد. محلول 5 درصد این ماده همان سرکه ای است که در فروشگاه ها به فروش می رسد. این ماده تمیزکننده برای از بین بردن لکه های روی ابریشم و پشم استفاده می شود.

برای استفاده بر روی پنبه و پارچه لازم است تا این ماده با دو پیمانه آب رقیق شود. اگر اسید استیک رنگ سطح مورد نظر را تغییر داد، یک اسفنج را به آمونیاک آغشته کنید و آن را روی سطح به خوبی مالش دهید تا آن ناحیه به رنگ اولیه خود برگردد.

 

اگزالیک

اسید اگزالیک برای از بین بردن لکه های جوهر و یا زنگ فلز استفاده می شود. در صورت استفاده از پودر این ماده، همیشه 1 قاشق چایخوری را به 1 فنجان آب داغ اضافه کنید. ممکن است نجاری ها حالت مایع این ترکیب را داشته باشند. به این خاطر که این ماده به عنوان سفید کننده ی چوب نیز معروف است.

بیشتر بخوانید
حوادث ناشی از کار چیست

قبل از استفاده از محلول روی لکه، مقدار کمی از محلول را روی یک گوشه کوچک از سطح تست کنید. اگر رنگ تغییری نکرد، ناحیه ی لک شده را با محلول اسید اگزالیک مرطوب کنید. اجازه دهید خشک شود، سپس مجدداً محل را برای دقایقی مرطوب نگه دارید تا لکه ازبین برود. مطمئن باشید که هیچ اثری از حلال بر سطح باقی نمی ماند و کاملا از بین می رود.

سدیم تیوسولفات

استفاده از این ماده بر روی اغلب الیاف و رنگ ها امکان پذیر می باشد، با این حال سدیم تیوسولفات به تنهایی ماده ای سمی است و می تواند باعث تحریک چشم، پوست، ریه ها و دستگاه گوارش شود.

ترپنتین

ترپنتین در بهبود خواص رنگ استفاده می شود. این ماده را میتوانید از فروشگاه های رنگرزی نیز تهیه نمایید.

ترپنتین و حلال 402 می توانند لک های مواد شیمیایی نظیر گریس و رنگ موجود بر روی سطوح را از بین ببرند..

.

امتیاز ما

16 دیدگاه در “راه های پاک کردن مواد شیمیایی

  1. بهزاد کمالی گفت:

    بی نظیر هستید

  2. حبیب دهقان گفت:

    با اجازتون بازنشر شد

  3. میثم زمانی گفت:

    این موضوع یکی از موضوعات موردعلاقه منه

  4. علی محمد نعمتی گفت:

    اینا فوق العادن

  5. جواد احمدی گفت:

    بیشتری بنویسین لطفا

  6. عزیز کشاورز گفت:

    احسنت عالی بود

  7. محمدحسن سرمد گفت:

    گل گفتید دست مریضاد

  8. میثم خانی گفت:

    حرف نداری

  9. رسول ابراهیمی گفت:

    مهندس جان عالی بود

  10. میلاد حبیبی گفت:

    مشاوره آنلاین از چه طریقی صورت می گیره؟

  11. غلام نوروزی گفت:

    چجوری می تونیم با کارشناسانتون در ارتباط باشیم

  12. سیدحسین بختیاری گفت:

    لطفا آدرستون رو برای بنده ارسال کنین بنده ارسال کنین

  13. فرهاد وکیلی گفت:

    لطفا آدرستون رو برای بنده ارسال کنین

  14. علی زارعی گفت:

    حرفتون خیلی عالیه

  15. مهرداد زنگنه گفت:

    بازم درمورد این موضع مطلب بزارین

  16. اسماعیل میری گفت:

    مشاورینتون قابل اعتمادن؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *